Hej Jesus! - 5
 

"Det er vel et frit land, ikke?"

Christian kunne ikke undgå at overhøre den højlydte og mugne bemærkning. Et par var tydeligvis i færd med at mundhugges om et eller andet, idet Christian gik forbi dem og fortsatte ned ad gågaden. Han trak ubevidst på skuldrene. Helt fri følte han sig ikke altid, selvom han var ligeglad med parrets skærmydsler.

Han havde ramt den tid på dagen, hvor den stadig mere viljestærke forårssol lod sig mærke, men hvor menneskemylderet endnu ikke havde taget overhånd.

Egentlig burde han være i bedre humør. Sommeren var på vej, kunne man mærke, som den jo selvfølgelig var hvert forår, og i det store hele havde han vel grund til at være tilfreds med livet. Men alligevel var der mange ting, han var begyndt at gruble over på det sidste.

"Hvordan går det, min ven?" En skikkelse dukkede op på siden af Christian, og han så til siden og bød den fremmede velkommen med et stort smil.

"Jo tak, Jesus, det går meget godt. Tror jeg. Jeg nyder i hvert fald foråret."

"Tænkte jeg nok. Noget på hjerte?"

Christian følte sig ramt. "Well, siden du spørger, så ved du jo nok…"

"Jovist," svarede Jesus med et smil, "men jeg vil gerne høre det fra dig selv. Du ved, det er det samme, når du beder. Jeg ved, hvad du har på hjerte, men jeg vil stadig gerne høre dig sige det."

"Jo, jo," mumlede Christian, halvt forlegen over det faktum, at han faktisk ikke bad, bortset fra når han i en presset situation sendte en lille tanke til den Gud, som han egentlig kun havde et meget diffust billede af.

"Hvis du vil vide det,” fortsatte han, ”så føler jeg det nogen gange, som om jeg ikke har kontrol over mit eget liv. Der er så mange ting, der trækker fra alle sider, andres og egne forventninger, jobs, love…"

"Tja, men det er jo trods alt et frit land, ikke?"

"Nå, den diskussion hørte du også?" svarede Christian med et overrasket smil.

"Selvfølgelig."

"Jah, selvfølgelig…" Christian tøvede, "men oven i alt det andet, så har jeg netop grublet over det med, om vi har en fri vilje."

"Du grubler for meget, Christian," Jesus rystede på hovedet med et trist men venligt smil, "og over de forkerte ting."

"Måske…"

"Well, mange har grublet over den slags gennem tiderne," Jesus trak på skuldrene, "men i virkeligheden er det jo meget simpelt."

"Ok?"

"Tror du, at jeg har en fri vilje?" ville Jesus vide.

"Joh, det må du vel have," kom det fra Christian efter en kort tøven.

”Og når du er skabt i mit billede," fortsatte Jesus, " så er du selvfølgelig også skabt med en fri vilje…"

"Er det virkelig så simpelt?"

"Ja, når alt kommer til alt, så er det.”

Men Christian var ikke parat til at lade emnet falde. "Men når du ved alting, hvordan kan du så undgå at blande dig i mine valg?"

"Hm…" Jesus rystede på hovedet. "Du mener noget i retning af, at jeg kender dine sindsstemninger og dine overvejelser, og at jeg kan udnytte den viden til at manipulere dig; til at spørge dig i det rette øjeblik; til at afværge de fristelser, jeg ønsker du skal undgå eller til at tillade de fristelser, du åbenbart mener jeg tillader?"

"Sådan cirka…"

"Og du spekulerer inderst inde på, om du og alle andre i virkeligheden er dukker i en form for guddommeligt marionetteater?"

"Hvis du siger det sådan…"

"Christian, du burde kende mig bedre," svarede Jesus og holdt hånden op for at afværge endnu en afbrydelse. "Det er rigtigt, at mange andre i tidens løb har tænkt det samme, men helt ærligt, mange teologer og filosoffer kendte mig heller ikke særlig godt - eller slet ikke."

"Sorry, jeg mente ikke…" mumlede Christian.

"Det er ok," afbrød Jesus med et smil. "Der er plads til ærlige spørgsmål."

"Tak," Christian gengældte smilet.

De var nået til enden af gågaden, og Jesus pegede på en bænk i nærheden. Christian lod sig falde ned på den med et træt smil, for han havde faktisk ikke sovet godt de sidste par dage.

"Du har ret med hensyn til min viden, men tager fejl med hensyn til min personlighed," begyndte Jesus og fortsatte efter en kort pause.

"Hvis jeg ville, kunne jeg sagtens manipulere dig til et eller andet. For som du siger, så kender jeg jo alt, som foregår indeni dig. Tro mig, det er ikke en kliche, men jeg kender dig bedre, end du kender dig selv. De følelser, du ikke deler med andre. Selv de følelser, du end ikke vil lade sig selv se i øjnene. Jeg kender din hjernes kemi bedre end nogen hjerneforsker, og dine indre dæmoner bedre end nogen psykolog. Men det er ikke det, som det handler om."

"Ikke?"

"Nej!" Jesus rystede på hovedet. "Hvis jeg kunne, så ville jeg, men jeg vil jo netop ikke. Jeg vil hellere miste dig end påtvinge noget valg på dig. Sådan er kærligheden. Jeg elsker dig. Jeg elsker alle mennesker. Men jeg tvinger ingen. Som jeg har sagt ført, så længes jeg efter, at mennesker gengælder min kærlighed, men hvis det er under tvang, er det ikke noget værd for mig.”

"Men er der ikke situationer, hvor det er nødvendigt at gribe ind,” ville Christian vide. ”Altså, hvis du gør det, men det gør du vel?”

"Ja, jeg griber skam ind mange gange," nikkede Jesus. "Flere gange end du tror, har jeg reddet dig fra ting, du ikke har været klar over, og ofte fordi der var mennesker, som bad for dig."

Christian nikkede tankefuldt.

"Men du skal vide," forklarede Jesus, "at jeg ikke manipulerer. Jeg vil ofte beskytte dig, men jeg tager ikke dine valg fra dig. Du har en fri vilje, først og fremmest fordi du er som jeg, men desuden fordi alt andet er uden værdi for mig."

"Nogle gange går det galt, alligevel, ja, for du lever i en ufuldkommen verden," fortsatte Jesus efter en kort pause, som havde han læst Christians tanker. "Tro mig, det vil ikke altid være sådan, men det ændrer ikke på den, jeg er."

"Nej, det gør det vel ikke," mumlede Christian.

"Lad være med at forsøge at regne det hele ud," afsluttede Jesus med et smil. "Klogere folk end dig har forsøgt og er kommet galt af sted. Lær mig at kende. Tro på mig. Stol på mig. Lev med mig. Intet glæder mig mere end det. Adam gik aftentur med mig i haven dengang, ligesom jeg gør det med dig i dag."

"Godt så," kom det forsigtigt. Jesus lagde armen om Christians skuldre, gav ham et kram og var væk.

Hej Jesus! drives af Kristent Forlag og er et uafhængigt, evangelisk projekt.

Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk